Bliv plejefamilie i 2017 for en pige eller dreng fra Ilulissat.

I uge 12 og uge 13 2017 ankommer hold nr. 49 af dejlige friske grønlandske piger og drenge i alderen 10 – 11 år fra Fredericias venskabsby på Grønland Ilulissat, og allerede nu ved vi i grønlandsudvalget at børnene glæder sig vildt til denne oplevelse – ligesom over 2750 børn gennem 48 år har haft stor glæde af samme tur.

Et af de mest spurgte spørgsmål til undertegnede er : Er det ikke synd for børnene at komme til Danmark i otte uger – det kunne jeg aldrig drømme om at gøre med mit barn?
Mit svar er nej, det er ikke synd. Børnene og forældrene gør det helt frivilligt – der er endda sådan, at de grønlandske forældre har en rimelig stor brugerbetaling for denne tur, så alle ved hvad man går ind til.

Jo, der kan godt være hjemve et par gange, og bliver denne hjemve for stor, så kan vi altid sende barnet hjem igen – men det er ikke noget der sker hvert år. Men mange gange er det sådan, når først de første par dage er overstået ude hos plejefamilierne, så falder der ro på.

Vi har haft mange lærere på forskellige skoler som siger det samme, men når de har oplevet det – og især de lærere som er heldig at vinde en rejse til Ilulissat – kommer hjem igen med en forståelse for, at dette ophold betyder så meget for børnene og deres forhold til dansk kultur og sprog. De grønlandske lærere siger, at det er helt andre børn som kommer retur, og der er ingen tvivl om, det gavner deres danske sprog helt fantastisk.

En sidste ting vedr. dette, hvis det var synd for børnene, så gjorde vi det ikke

Et andet spørgsmål er ofte, om der er stor forskel på børn fra Grønland og børn fra Danmark. Svaret er ja, der er forskel. Vi gør i udvalget meget ud af at snakke om dette på det informationsmøde der bliver afholdt for nye plejefamilier. Vi skal huske på, at trods rigsfællesskabet, så er det to forskellige kulturer som mødes. Men netop dette er jo i sig selv spændende.

Når jeg nu skriver at det hele er startet for 48 år siden, så betyder det, at de som var med på de første årgange på denne tur nu selv sender deres børn af sted, så derfor ved vi, at for langt de fleste har dette ophold modnet børnene og givet kontakter og forbindelser som stadig holder efter disse 48 år.

Jeg vil anbefale at læse bogen ” En Enestående Historie” som er en bog vi udgav i forbindelse med 40 års jubilæet for dette helt unikke samarbejde.

På denne hjemmeside vil der være en del af bogen tilgængelig, og bogen vil give svar på mange spørgsmål.

Hvis man er interesseret i at blive plejefamilie og har spørgsmål, så er henvendelser til udvalgets medlemmer mere end velkomne.

 

Klik her for at se udvalgets medlemmer

Copyright © Fredericia Ilulissat